هنوز روشی عملی برای سنجش کمیت ظرفیت و تست باتری با روشی کوتاه و جامع وجود ندارد. سطح سلامت باتری را نمیتوان مستقیماً مورد سنجش قرار داد و تنها میتوان بر اساس نشانههای موجود و با دقتهای مختلف، آن را برآورد کرد. اگر این نشانهها مبهم باشند، سنجش سلامت باتری، قابل اطمینان و قابل استناد نخواهد بود. در زمان تست باتری، باید سه شاخص را برای بررسی سطح سلامت ارزیابی کرد:
۱- ظرفیت یا توانایی ذخیرهسازی انرژی
۲- مقاومت داخلی یا قابلیت تحویل جریان
۳- دشارژ داخلی که بازتاب دهنده یکپارچگی مکانیکی و شرایط مرتبط با تنش است.
باتریها در شرایط مختلفی قرار میگیرند و شارژ بودن باتریها، به راحتی میتواند نشانههای مختلف سلامت باتری را پنهان کرده و یک باتری ضعیف را دارای عملکرد خوب نشان دهد. همچنین یک باتری قوی با میزان شارژ کم، شباهت زیادی به باتریای دارد که ظرفیت آن افت پیدا کردهاست. مشخصههای باتری تحت تأثیر شارژ، دشارژ و ذخیرهسازی طولانی مدت هستند. بنابراین، این موارد را باید در زمان تست باتریها مد نظر قرار داد.
شکل ۱ ظرفیت قابل استفاده باتری، حجم پر شده از مایع را نشان می دهد. تلفات ظرفیت به شکل «محتوای سنگی» نشان داده شده است که بیانگر کاهش حجم باتری میباشد. و مقاومت داخلی باتری نیز به شکل شیر آب، مقدار جریان دریافت شده از باتری را نشان میدهد.
مهمترین شاخص سلامت باتری، ظرفیت آن میباشد که بیانگر مقدار انرژی ذخیره شده در آن است. باتری نو باید ۱۰۰ درصد ظرفیت نامی خود را تحویل بار دهد. یک باتری ۵ آمپرساعتی باید جریان ۵ آمپری را به مدت ۱ ساعت تحویل دهد. اگر باتری تنها ۳۰ دقیقه دوام بیاورد، در این صورت، ظرفیت این باتری، معادل ۵۰ درصد است. سطح ظرفیت جزء تعهدات ضمانتنامه برای جایگزینی باتری در صورت کاهش ظرفیت به زیر ۸۰ درصد نیز میباشد. مهمتر از همه اینکه ظرفیت باتری، تعریف کننده پایان عمر باتری است.
باتریهای سرب-اسیدی با ۸۵ درصد ظرفیت شروع به کار میکنند و این ظرفیت تا قبل از آغاز افت بلند مدت و تدریجی، افزایش مییابد. باتریهای یون لیتیوم با پیک ظرفیت شروع به کار میکنند و افت ظرفیت آنها فوراً آغاز میشود و البته روند بسیار کندی دارد. باتریهای با پایه نیکل، در ابتدای استفاده یا بعد از ذخیرهسازی طولانی مدت برای رسیدن به ظرفیت کامل به آمادهسازی نیاز دارند.
تولید کنندگان باتری، مشخصات باتری نو را ارائه میکنند. این وضعیت موقتی بوده و بیانگر وضعیت باتری در شرایط واقعی نیست؛ چون افت ظرفیت آن از زمان ساخت آغاز میشود. افت عملکرد تنها زمانی مشهود است که دستگاههای نو دیگر عملکرد درخشان اولیه خود را ندارند و وضعیت پیش آمده به روال عادی بدل میشود. برای مقایسه، میتوان مردی میانسالی را در نظر گرفت که استقامت او بعد از گذشت سالها بهرهوری، شروع به افت میکند (شکل ۲).
معمای تست باتریها
بخشی از مشکلات به این خاطر است که تست باتریها دشوار است و فرقی هم بین ویترین مغازهها، بیمارستانها، میدانهای جنگ و گاراژهای تعمیراتی نیست. به نظر میرسد روشهای تست سریع باتریها از دوران قرون وسطی به بعد تغییری نکردهاند و وقتی به پیشرفتهای دیگر حوزهها نگاه کنیم میتوانیم به این تفاوت مشهود پی ببریم. ما حتی روشی قابل اطمینان برای برآورد سطح شارژ نداریم و اینکار عمدتاً مبتنی بر ولتاژ و روش شمارش کولن است. عدم تغییر ارزیابی ظرفیت که شاخص اصلی سلامت باتری است عمری طولانیتر دارد. اندازهگیری ولتاژ مدار باز و بررسی مقاومت داخلی، شواهدی قطعی از سطح سلامت باتری ارائه نمیکنند.
شاید کاربر باتری بپرسد: «چرا این صنعت تا این حد عقب مانده است؟» پاسخ ساده است: همانطور که هنوز هیچ دستگاه خاصی برای ارزیابی سلامت یک فرد وجود ندارد، «تشخیص عیوب باتری نیز دشوار است». برای بررسی سریع و قابل اطمینان سطح سلامت باتری تجهیزاتی وجود ندارد. ممکن است باتریها هم مثل بدن انسان چندین نقص پنهان داشته باشند که هیچ وسیله منحصر به فردی نمیتواند با قطعیت آنها را شناسایی کند.
بررسی باتری مرده آسان است و تمام دستگاههای تست با ۱۰۰ درصد دقت آن را تشخیص میدهند. چالش کار زمانی است که باید عملکرد باتری با ۸۰ تا ۱۰۰ درصد ظرفیت را در زمان انجام کار بررسی کنیم. رگولاتورها در معرفی روندهایی برای تست باتریها با مشکل مواجه هستند. این امر عمدتاً به خاطر در دسترس نبودن فناوری مناسب برای ارزیابی باتریها در زمان کار است. برچسب «غیر قابل کنترل» برای باتری دلیلی منطقی دارد؛ چون باعث مصونیت آنها میشود.
دنیای باتری زمان خود را وقف ساخت ابرباتریها کرده است؛ اما چنین باتری بهبود یافتهای بدون توانایی بررسی عملکرد در زمان کار، کامل نخواهد بود. بهبود عملکرد و قابلیت اطمینان تنها مربوط به ساخت باتری بهتر نیست؛ بلکه باید بتوان عملکرد آن را هم با گذشت زمان رهگیری کرد.
پروفسور مارک اورازیم Mark Orazem پیچیدگی تست باتریها را با داستانی هندی مقایسه میکند که در آن افرادی نابینا فیلی را لمس میکنند تا ماهیت آن را تشخیص دهند (شکل ۳). چون هر یک از افراد بخش خاصی از فیل را لمس میکنند، اختلافاتی بین آنها ایجاد میشود. تست باتری حتی برای افراد متخصص این حوزه هم دشوار است؛ اما پیشرفتها در این زمینه ادامه دارند. نهایتاً فناوریهای بهتری برای اینکار ظهور خواهند کرد.
شکل ۳: حکایت هندی که بازتاب دهنده پیچیدگی برآورد سطح سلامت باتریها است.
داستان مردان نابینایی که سعی دارند با لمس کردن فیل به ماهیت آن پی ببرند. این داستان به نسبیگرایی و ابهام در موضوع مورد بحث، مثلاً باتریها، اشاره دارد.