S-2207 : امپدانس باتری
Battery impedance
در ادامه آموزش مفاهیم تخصصی باتری، در این مقاله قصد داریم تست امپدانس باتری و اهمیت آن برای باتری را بررسی کنیم.
امپدانس باتری چیست؟
امپدانس باتری ترکیبی از مقاومت داخلی و راکتانس است که در آن مقاومت داخلی + راکتانس یا (L + C) معادل امپدانس باتری در هنگام استفاده از یک محرک ac است.
مقاومت داخلی باتری از دو جزء تشکیل شده است: مقاومت الکتریکی یا اهمی و مقاومت یونی. مقاومت الکتریکی معیاری از مخالفت با جریان در یک مدار الکتریکی است در حالی که مقاومت یونی معیاری برای مخالفت با شارش جریان به دلیل عوامل داخلی مانند سطح الکترود و هدایت الکترولیت است.
اهمیت تست امپدانس باتری چیست؟
مقادیر اهمی داخلی (مقاومتAC ) ابزاری مفید جهت نشان دادن سلامت کلی باتری میباشد. مقاومت AC را می توان با استفاده از “روش تزریق” اندازهگیری کرد که در آن یک سیگنال فرکانس بالا مثلاً 1000 هرتز AC، به پایانههای باتری تزریق میشود. سپس، هر گونه تغییر با استفاده از قانون اهم محاسبه و در نهایت، امپدانس داخلی باتری اندازهگیری و بر حسب میلی اهم ثبت میشود.
به طور کلی، مقاومت داخلی کمتر نشان دهنده ظرفیت بالاتر باتری است. بنابراین، افزایش مقاومت داخلی در طول زمان میتواند نشان دهنده کاهش ظرفیت باتری یا نشانهای از خرابی آن باشد. اندازهگیری روند در طول زمان نشان میدهد که کدام سلولها ضعیفتر یا غیر طبیعی هستند.
تست امپدانس باتری، بهمنظور شناسایی علائم اولیه ضعف یا خرابی در هر سلول، روشی برای جلوگیری یا پیشبینی خرابی باتری میباشد. تست امپدانس باتری، وضعیت کلی باتریها را نشان میدهد بدون اینکه هیچ گونه استرسی بر عملکرد آنها وارد شود. در گذر زمان، امپدانس داخلی باتریها افزایش مییابد. هنگامی که این امپدانس به آستانه تعریفشده توسط سازنده برسد، توصیه میشود برای کاهش احتمال خرابی کامل، باتری مورد نظر تعویض شود.
آزمایش امپدانس باتری به طور منظم (به عنوان مثال، هر 6 تا 12 ماه) شما را قادر میسازد تا تاریخچهای از وضعیت درونی باتریها داشته باشید. مقایسه باتریها با یکدیگر، پیشبینی دقیق پایان عمر کاری و محاسبه زمانی که نیاز به تعویض و جایگزینی است را آسانتر میکند. تست امپدانس با عملکرد باتری در تداخل نیست؛ به عبارتی نیازی به خاموش کردن دستگاه و جداسازی باتریها از آن نیست؛ بنابراین این تست را میتوان بر روی یک باتری در حال کار انجام داد و نتیجه را در عرض چند ساعت مشاهده نمود.
به عنوان مقایسه، در نوع دیگری از آزمایش باتری، موسوم به “آزمایش تخلیه باتری”، اغلب نیاز به خاموش شدن دستگاه و خارج نمودن باتریها می باشد. اشکال اصلی تست امپدانس این است که فقط یک نمای کلی از وضعیت باتریها را ارائه میدهد. برای تجزیه و تحلیل دقیقتر، آزمایشهای بیشتری مورد نیاز است.
دستگاه تست امپدانس
برای تست امپدانس باتری، دستگاههای زیادی طراحی شده است. ولی استفاده از این دستگاهها، نیاز به تخصص دارد که برای این امر باید از مهندسین و متخصصین کمک گرفته شود.
چرا تست امپدانس برای باتریهای یوپیاس مهم است؟
هسته اصلی هر یوپیاس را باتری آن تشکیل میدهد. در دستگاههای یوپیاس، معمولا عمر مفید باتریها بین ۳-۵ سال است. اگر عمر آن در طی این بازه زمانی تمام شود امری طبیعی است. اما پایان عمر باتریها، هزینهی زیادی را به شما تحمیل میکند.
امروزه اکثر باتریهای یوپیاس بصورت سری قرار گرفته و با ولتاژ بالایی کار میکنند. همین امر باعث میشود تا باتریها بیشتر در معرض خرابی قرار گیرند.
با انجام این تست، شما میتوانید از سلامت و طول عمر باتریهای خود اطلاع پیدا کنید. از بسیاری هزینههای غیر ضروری جلوگیری به عمل آورید و بهرهوری یوپیاس خود را افزایش دهید.
پیشنهاد: اجزا تشکیل دهنده باتری سیلد لید اسید را مطالعه کنید.
مدت زمان انجام این تست، بسته به چند باتری بودن یوپیاس شما معمولا بین ۲ تا ۳ ساعت زمان لازم دارد که باید حتما زیر نظر متخصص انجام بگیرد.
نتیجه گیری
تست امپدانس باتری، روشی است که با بررسی مقاومت داخلی باتری، از سالم بودن آن مطمئن میشوید. با نظارت دورهای بر باتریهای یوپیاس، از خرابیها جلوگیری میکنید و در نتیجه در هزینههای شما نیز صرفهجویی خواهد شد.
منبع :www.fluke.com